Conventies bezoeken 101

Zoals met al je eerste keren is je eerste conventiebezoek een vrij spannend iets. Er is zoveel om te zien, zoveel om te doen en zoveel om rekening mee te houden dat je vaak niet eens weet wat je moet doen. Of je nu nieuw bent op conventies of een conventie veteraan, deze pagina staat vol met alle tips die je nodig hebt voor een ontspannen conventiebezoek

Ga direct naar:

Voorbereidingen voor de con
 • Vroege vogel korting: Veel conventies geven korting aan mensen die vroegtijdig hun tickets kopen. Voor jou is dit fijn omdat je minder betaald en voor organisatoren is het fijn gezien ze hiermee eerder de benodigde betalingen kunnen doen aan de locatie en derde partijen. Ook hotels geven vaak korting als je vroeg boekt, al houden deze vooral bij grote conventies in de gaten wanneer deze zijn met hogere prijzen als gevolg.
 • Deel de kosten met een kamergenoot: een kamer voor enkel jezelf kost doorgaans evenveel als een kamer voor 2. Door een kamergenoot te nemen kan je dus flink wat kosten besparen. Vaak kan je binnen je vriendengroep wel iemand vinden die interesse heeft, en anders zijn ook groepen op sociale media waar je een oproep kan doen. Maar weet wel, een kamer met een wildvreemde delen komt met risico’s!
 • Je hebt eigenlijk geen luxe kamer nodig: Het meeste wat je op je kamer doet is slapen, douchen en omkleden. Tenzij je airco wil hebben heb je dan ook eigenlijk geen luxe kamer nodig voor die paar momenten waarop je op je kamer zit. 
 • Wil je cosplayen? Lees de regels! Iedere conventie hanteert andere regels als het gaat om kostuums, props en waar deze van gemaakt mogen zijn. Het laatste wat je wil is te horen krijgen dat je massief gouden zwaard voor je Demoknight TF2 cosplay niet mee naar binnen mag.
 • Hoe pak je efficiënt je tas in? Persoonlijk ben ik een groot fan van de zogenoemde “ranger roll”. Hierbij rol je een complete outfit per dag op tot een klein compact rolletje welke nauwelijks ruimte in beslag neemt en niet kreukelt. Op YouTube zijn hier voldoende filmpjes van te vinden. Verder neem ik 1 paar extra sokken en ondergoed mee just in case, en bij warm weer een extra t-shirt. Door je kleding tijdens het douchen uit te hangen in de badkamer van je hotel kan je vaak kreukels eenvoudig verwijderen en nare luchtjes verwijderen.
 • Hoe zit het met geld en consumpties? We leven dan wel in de 21e eeuw, maar niet alle dealers en food stands op conventies accepteren pinbetalingen. Wees slim en neem altijd wat cash mee, zo sta je nooit voor onverwachte verrassingen. Verder gebruiken sommige conventies ook een muntensysteem, dus vraag van te voren of je ongebruikte munten weer kan inleveren voor geld of niet.
 • Print je tickets uit: Ja je kan je telefoon laten zien. Ja ze kunnen je ticketnummer intypen of zoeken op je naam. Maar godsamme dat neemt zoveel tijd in beslag en die rijen zijn al lang genoeg. Wees geen kloot, print je ticket gewoon uit of zorg er in ieder geval voor dat je je ticketnummer bijdehand hebt voordat je bij de ticket desk staat.
 • Schema’s zijn cool: Bekijk altijd het schema van tevoren en zet alles waar je heen op een lijstje. Protip: je telefoon heeft een agenda en een wekker voor als je reminders wil hebben.
 • Betaalde events in de voorverkoop: Een aantal conventies bieden naast je ticket ook nog betaalde events aan. Vaak zijn dit workshops of tastings, en het wordt steeds normaler dat deze via hun website in de voorverkoop gaan. Bekijk deze dan ook van tevoren en koop eventueel alvast tickets voor wat je niet wil missen.
Het reizen van en naar de con
 • Vermijd de spits als je met het OV komt: Er is maar weinig zo vervelend als reizen met lompe koffers in een overvolle trein, tram of bus. Als het even kan doe je er goed aan om dan ook de forenzenspits te vermijden. Daarnaast heb je bij grote conventies ook vaak te maken met een conventiespits. Dit is meestal voordat de con open gaat en nadat deze sluit en hierbij zullen vooral trams en bussen overvol zijn. Mijn advies? Kom gerust een uur later, of vertrek iets eerder. Je mist  vrijwel niets en hoeft dan meestal ook niet in de rij te staan bij de ingang.
 • NS kortingen: Via de NS zelf kan je af en toe goedkope dagkaarten kopen. Wat ook een optie is is om mee te reizen met iemand die een treinabbonement heeft. Hierbij mag je zelf namelijk met 40% korting meereizen. Dit dien je voor het inchecken aan te zetten bij een kaartautomaat en wordt automatisch uitgezet bij het uitchecken.
 • De fiets is altijd een optie: Als je niet cosplayed kan je altijd nog de fiets pakken van en naar de con. Persoonlijk vind het vrij ontspannen en komt het altijd goed van pas als je even snel naar de AH wil of buiten de conventie iets wil gaan eten. Je kan natuurlijk je eigen fiets meesleuren, al kan ik je zeker ook aanraden  omeen OV Fiets te huren.
 • Auto’s en parkeergarage: Kijk bij parkeergarages tot wanneer deze open zijn en hoe het werkt met uitrijden. Het is bijvoorbeeld zeer vervelend om er op de laatste dag van een conventie achter te komen dat de parkeergarage dicht is op zondagen…
Op de con
 • Voorkom uitdroging: Op conventies heb je vaak meer te doen dan dat je tijd hebt. Het is dan ook erg makkelijk om uitgedroogd te raken, iets wat zeker met warm weer vrij gevaarlijk kan zijn. Voorkom hoofdpijn en flauwtes; draag altijd een flesje water bij je en vul deze bij zodra hij leeg is. Let op, sommige evenementen nemen consumpties in beslag inclusief waterflesjes.
 • Eten: Op conventies is het vaak lastig om lekker eten te vinden of sta je lang in de rij voor een belachelijk dure hap. Thuiisbezorgd is altijd een ding, en de meerste koeriers zijn er oke mee als je een bestelling buiten aanneemt.
 • Wachten wachten en nog eens wachten: Je kan veel wachtrijen verwachten op conventies. Rij voor de ingang, main stage events, dealer rooms, bag rooms… Mocht je hier geen zin in hebben, ga dan gewoon iets later naar de con en als je niet perse de beste zitplekken wil hebben bij een competitie dan kan je altijd nog later aansluiten.
 • Geen tassen toegelaten: Op veel conventies is het niet toegestaanom eventruimtes te betreden met tassen. Zoek vantevoren uit welke dit zijn en stem je aankopen daarop af.
 • Tenzij… Bag permits zijn uiteraard wel een ding en bedoelt voor mensen met medicatie of een andere gegronde reden om ter alle tijden een (kleine) tas bij zich te hebben. Vraag deze van te voren aan of bezoek de infobalie.
 • Slachtoffer van grensoverschreidend gedrag? Wanneer je grensoverschreidend gedrag van welke aard dan ook ervaart, meldt dit dan direct bij een vrijwilliger. Geef aan wat er is gebeurd, hoe diegene eruit zag en waar je bereikt kan worden voor verdere vragen en terugkoppeling. Door dit direct te melden is er een grotere pakkans en voorkom je dat anderen hetzelfde meemaken.
 • Stinkende Stankman: Gebruik deodorant, neem een bus met je mee en douche iedere dag. Ja je gaat meuren en niemand houdt van stinkende mensen!
 • Kostuum SOS: Mocht je kostuum of prop beschadigd raken, vrijwel iedere con heeft een Cosplay Repair Point waar je meestal gratis terecht kan. Paniek is dus niet nodig.
 • Kapitein, er zijn bootlegs aan de stuwboord zijde! Pas altijd op met wat je koopt. Sommige dealers verkopen namaakartikelen alsof het officiële producten zijn en niet iedere con wil hier iets tegen doen. Kom je bootlegs tegen, koop ze niet en meld het direct bij een vrijwilliger zodat er actie kan worden ondernemen. En doen ze dit niet, waarschuw dan o zijn minst je vrienden voor de desbetreffende dealer.
 • Gophers, stewards en staff leden zijn ook maar mensen: Wees een beetje lief tegen ze, behandel ze met respect en ga geen stennis trappen omdat ze hun werk doen. Zonder hun is er geen conventie!
 • Iedereen is OP een kop koffie schuldig: Zwart en sterk graag, net als mijn hart. Taiyaki is ook goed.

Bag room

 • Meerdere items ophalen: Als je meerdere items ophaalt, geeft de nummers dan door in oplopende volgorde. Zo kunnen ze sneller werken in de bagroom wat iedereen tijd bespaard.
 • Gevonden en verloren voorwerpen: De meeste conventies handelen dit af bij de info desk of gevonden voorwerpen. Vind je iets, breng het dan hier af of geef het aan een vrijwilliger. Ben je iets kwijt dan kan je hier terecht met een goede beschrijving.
 • Spitsuren en rustige uren: Aangezien er veel mensen gebruik maken van bag rooms kan het er nogal druk zijn op zijn tijd. Hieronder dan ook de naar mijn ervaring de beste en slechtste tijden om de bag room te bezoeken:
  • Slechtste tijdstippen:
   • Direct nadat de con open gaat, vroeg in de ochtend wanneer dagjesmensen binnenkomen.
   • Vlak voor en na grote events zoals competities. Iedereen dumpt hun zooi dan tegelijkertijd.
   • Etenstijd, want wie gaat er nou met tassen sleuren als ze gaan eten?
   • De ochtend van laatste dag van de conventie: Iedereen dumpt dan hun koffers na het uitchecken bij hun hotel en haalt ze later weer op. Dat en ook dan heb je dagjesmensen en grote events.
  • Beste tijdstippen:
   • Tijdens grote events, vrij logisch gezien iedereen dan daar zit.
   • De hele avond en nacht.
   • Ieder moment waarop je echt even je tas nodig hebt.

Na de con

 • Bereid je voor op post-con depressie: Conventies zijn leuk maar ook zwaar uitputtend. Veel mensen voelen na afloop dan ook een post-con depressie wanneer ze weer terug gaan het normale leven in. Het enige wat je kan doen is rust nemen en verder gaan met je week.
 • Feedback is belangrijk: Veel cons vragen na iedere editie om feedback en gebruiken dit om hun conventie te verbeteren. Zonder feedback zal een conventie dan ook zeer lastig kunnen groeien of dingen kunnen verbeteren, geef daarom altijd je feedback door. Oh, en vaak worden er ook kaarten weggegeven tussen hen die feedback geven wat altijd weer mooi meegenomen is.
 • Deel je ervaringen: Post je foto’s en verhalen op /cgl/.