Hoe Kies Je Een Conventie?

Er zijn veel conventies in Nederland en iedere conventie biedt iets anders. Waar sommigen gericht zijn op goedkope samenkomsten, richten anderen zich bijvoorbeeld meer op vermaak met dingen om te doen. Een conventie vinden die bij je past kan hierdoor dan ook moeilijk zijn. Gelukkig kom je al een flink eind op weg door jezelf de volgende vraag te stellen: “Wat wil ik van een evenement?”

Ik wil hoogwaardige content om te doen

Voor animefans bieden zowel Abunai! en Animecon (classic) richten zich beiden op het aanbieden van veel goede content. Het meeste is inbegrepen bij je ticket, met uitzondering op tastings en sommige workshops waar je dingen van mee naar huis krijgt. Mocht je minder willen/kunnen betalen dan zou TomoCon of Nishicon een optie kunnen zijn, al ligt de focus hier niet perse op veel en hoogwaardige content.

Op het gebied van comic en fantasy evenementen ligt de focus meer op sfeer en verkoop. Hier zal je dan ook weinig content om te doen terugvinden.

Ik wil cosplayen en meedoen aan competities

Voor beginnende cosplayers kan je op de meeste conventies wel terecht. Abunai! biedt voornamelijk laagdrempelige competities aan en hieraan gerelateerde lectures. Mocht je liever een catwalk willen doen, dan kan je terecht op de meeste conventies waaronder Abunai!, Animecon, TomoCon, Nishicon, Dutch Comic Con en Amsterdam Comic Con.

Voor ervaren cosplayers is het aanbod kleiner. Animecon biedt internationale competities aan welke op een hoger niveau liggen. Dit betekend natuurlijk niet dat competities  op andere evenementen geen hoogwaardige kostuums hebben.

Ik wil hangen met vrienden en onszelf met elkaar vermaken

Hangen kan natuurlijk op iedere conventie, maar eerlijk is eerlijk, sommige evenementen zijn hier beter voor geschikt.  Door met name de lage prijs zijn TomoCon en de vele TomoFairs ideaal om rond te kunnen hangen zonder verdere verwachtingen. Ook de Comic Cons doen het goed, vooral bij cosplayers die op de foto willen en naar cosplay meets willen. Verder zijn er af en toe ook andere (eenmalige) markten en ruilbeurzen te vinden, vaak zelfs zonder toegangsprijs.

Ik wil merch kopen

Animefans zijn hiervoor het beste af op Animecon welke verreweg de grootste dealer room heeft. Heroes MIA en TomoFair zijn een goede als je een middagje eruit wil en niet echt op zoek bent naar specifieke items. Indien je van art houdt dan ben je op Abunai! het beste af met de grote artist alley.

Geeks kunnen zich op iedere door Heroes georganiseerde Comic Con uitleven.

Fantasyliefhebbers kunnen het beste op Castlefest en Elfia hun portemonnee legen.

En uiteraard, let bij alle evenementen op voor bootlegs. Kom je ze tegen, meld dit dan direct bij een vrijwilliger van het desbetreffende evenement. Als ze een beetje zelfrespect hebben dan zullen ze hier iets aan doen.

Ik weet niet wat ik wil...

Of je nu nieuw bent of niet meer weet wat je wil, mijn advies is simple. Lees de overige beschrijvingen door en als je denkt “dat wil ik!” dan heb je een goede plek om mee te beginnen.

Ik wil op vakantie zijn met weebs

Klinkt “Center Parcs huisje met je weebvrienden en weebs overal in het park” je als muziek in de oren? Ga dan naar Viencon, want dat is letterlijk dat.