/cgl/ Nieuwkomersgids

Of je nu nieuw of oud bent, terugkomend of passerend, deze gids is er om je de basis over /cgl/ uit te leggen.

Ga direct naar:

Wat is 4chan en wat maakt het zo leuk?

4chan is een anoniem plaatjesbord gebaseerd op het populaire Japanse 2ch. Oorspronkelijk gestart door moot in 2003 groeide het al snel uit tot een populaire site waar men het kon hebben over hun hobbies en hard konden shitposten. Dit komt mede door de anonimiteit die op 4chan heerst. Iedereen kan hier zeggen wat ze willen over wie ze willen, zonder dat er sociale gevolgen aan vastzitten. Juist in de relatief kleine Nederlandse cosplay community waar kritiek niet goed wordt opgevat of zelfs als vijandig wordt beschouwd is dit een welkom iets. Onderwerpen die interessant zijn zullen levend blijven, al het andere genegeerd en vergeten. Sommigen zullen dit misschien laf noemen, maar voor anderen is het een laatste middel om aan te bel te kunnen trekken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die anders sociaal kapot zullen worden gemaakt, of wiens persoonlijke mening overschaduwd wordt door hun betrokkenheid binnen de community.

Waarom is iedereen zo gemeen tegen me? Kunnen jullie niet ophouden?

Allereerst het volgende: 4chan is een plek waar iedereen alles kan posten wat ze maar willen. En ja, met iedereen bedoel ik ook echt iedereen. Dat er een paar berichten over jou gepost worden wil niet zeggen dat iedereen op /cgl/ deze mening deelt of dat het überhaupt de vaste bezoekers van /cgl/ zijn. Sterker nog, het is al regelmatig gebeurd dat één persoon of een klein groepje voortdurend op elkaar blijven reageren om het te laten lijken alsof iedereen deze mening deelt.
Weet ook dat het delen op Facebook van eventuele drama over je juist averechts werkt. Hiermee breng je juist meer aandacht naar deze berichten, zullen vrienden en fans je gaan verdedigen en zodoende het onderwerp juist in leven houden. Een betere aanpak is simpelweg je trots in te slikken en de boel te negeren.

Heb je nog advies over hoe ik 4chan kan bezoeken?

Gebruik gewoon de website als je op een PC of laptop zit. Heb je het gevoel dat je meer functies nodig hebt dan kan je de 4chan X extention script gebruiken samen met de OneeChan userstyle script. 4chan X voegt een lading extra functies toe zoals klikbare links, het embedden van oa YouTube en Strawpoll en handige foefjes om afbeeldingen te vinden of te bekijken. OneeChan daarentegen geeft je de mogelijkheid om het uiterlijk van 4chan compleet te veranderen naar jouw smaak. Instructies over hoe je deze dingen kan installeren vind je hun pagina’s.

Gebruik je een Android telefoon of tablet dan raad ik je aan om Clover te gebruiken. Dit is een open-source app zonder reclames, een makkelijke interface, ingebouwde zoekfuncties, volglijsten en meer. Als alternatief kan je ook de app Mimi gebruiken. Mocht je op iOS zitten dan heb ik geen advies voor je.

Dus waarom zie ik allemaal namen en waarom hebben sommige van die rare codes?

4chan staat je toe om anoniem te zijn, oftewel je kan er ook voor kiezen om met een naam te posten. Dit is echter niet iets wat als positief wordt beschouwd tenzij je een goede reden hebt om een naam te gebruiken. Natuurlijk kan iedereen je naam gebruiken en dat is waar die rare codes voor zijn. Tripcodes zoals ze heten, zijn een unieke code die je alleen krijgt als je de oorspronkelijke tekst weet. Je kan ze gebruiken door in het name field een naam met daarachteraan een # en een tekst te plaatsen. Alles na de # is de tekst die met behulp van wat computer magie wordt omgegooid naar je unieke code. Als je bijvoorbeeld newfag#desu invult krijg je newfag !7m7MOCgUFc” als naam.
Mocht je een specifiek woord in je code willen dan kan je programma’s gebruiken als mty_cl. Lees daarvoor de handleiding door. Secure tripcodes bestaan ook, maar die zijn alleen voor eikels.

Zijn er nog bepaalde regels die ik moet volgen?

Er zijn 3 regels: Hou alles Safe For Work, plaats geen volledig namen en alle posts moeten in het Engels zijn. Verder raad ik je aan normale zinnen te schrijven bcuz nobdy lieks ppl who post liek dis u fag! Reageer je op iemand klik dan even op hun post nummer. Zo weet iedereen tenminste tegen wie je het hebt. Oh, en gebruik geen Emoji oke? Je bent geen twaalf meer.

Is er nog iets wat ik gedachten moet houden als ik foto’s of video’s post?

Ja, screenshots mogen geen volledige namen bevatten al zijn initialen of voornamen prima. Boudoir mag, maar alles naakter weer niet omdat /cgl/ een familievriendelijk christelijke website is. Verder mogen afbeeldingen niet groter zijn als 3MB. Bevat een afbeelding veel tekst of effen vlakken gebruik dan PNG, voor al het andere is JPG goed genoeg.

Je kan op /cgl/ ook video’s posten als een WebM. Je kan hiervoor online converters gebruiken, de
4chan WebM-Converter of handmatig exporteren in Premiere. Voor dit laatste heb je de Open WebM Plugin nodig en de volgende instellingen:

  • Format: WebM
  • Export Video: enabled
  • Export Audio: disabled
  • Image Settings: Match Source
  • Codec settings: VP8
  • Bitrate: variable (preferred) or fixed (higher quality)
  • Use Maximum Render Quality: Enabling this makes the WebM look slightly better but takes longer to export and results in a larger filesize. Just leave this off if you don’t know what any of this means.

Waar vind ik een schattige cosplay vd?

Marktplaats.